Bezplatné ocenenie

Kupujete byt po rekonštrukcii? Čo si všímať počas obhliadky? 

Niekto si túži byt prerobiť podľa svojich predstáv, iný si chce ušetriť starosti a nasťahovať sa do prerobenej nehnuteľnosti. Nie je však rekonštrukcia ako rekonštrukcia, preto sme zhrnuli niekoľko rád, čo si treba počas obhliadky zrekonštruovaného bytu všímať, aby ste mali istotu, že práce boli urobené poriadne a neprekvapia vás neskôr opravy alebo reklamácie.  

Byt 

Väčšinou už v inzeráte vidíme, do akej miery je byt zrekonštruovaný. Na samotnej obhliadke by sme sa však mali informovať, kedy rekonštrukcia prebehla a čo všetko obsahovala. Byt môže mať nové steny, maľovku, tapety, ale ešte dôležitejšie je, či prebehla výmena inštalácií – vody aj elektrických rozvodov v stenách a kadiaľ vedú.  V prípade plastových okien by nás tiež malo zaujímať, kedy sa výmena realizovala a o aký typ okien ide, lebo to vplýva napríklad na únik energií. Dôležité je ich zaizolovanie a správne osadenie vnútorných i vonkajších parapet. Všímajme si aj spotrebiče. V prípade, že sa predávajú spolu s bytom, sú zahrnuté v kúpnej cene, čiže ich životnosť a energetické certifikáty, ovplyvnia aj vašu peňaženku. Na toalete alebo v kúpeľmi by nás okrem farby kachličiek a dlažby mala zaujímať aj výmena stúpačiek a životnosť vodovodných batérií. Zamerajte sa na stropy, či náhodou v minulosti neprišlo v vytopeniu alebo inej nehode, ktorá ich mohla poškodiť. Odborník na rekonštrukcie dáva do pozornosti hlavne hydroizoláciu v sprchových kútoch, ktorej zanedbanie zapríčiňuje vytápanie susedov. „Najlepšie je, keď sa počas rekonštrukcie robia aj fotky, videá alebo iná dokumentácia, ktorá zobrazuje čo a ako bolo prerábané,“ hovorí Zdenko Homola, stavebník z BpV. Väčšinou sa to však počas obhliadok rieši na „dobré slovo“ a treba sa spoľahnúť na vyjadrenia majiteľov a realitného makléra. 

Bytový dom  

Pri kúpe bytu v bytovke alebo panelovom dome kupujeme aj podiely na spoločných priestoroch, čiže tiež by nás malo zaujímať v akom stave sú chodby, schodiská, pivnice, výťahy, vonkajšie zateplenie, či a kedy bola rekonštruovaná strecha. Oprava a rekonštrukcia strechy sa totiž týka všetkých majiteľov, ktorí sa na opravy skladajú vo fonde opráv alebo si zobrali na rekonštrukciu úver, ktorého splátka je premietnutá do mesačných platieb všetkých vlastníkov. Preto si treba od realitnej kancelárie alebo majiteľa príslušného bytu vypýtať aj informácie o pravidelných mesačných platbách. Kontaktovať môžete aj správnu nehnuteľnosti, ktorí má o údajoch, rekonštrukciách, opravách a iných problémoch bytovky prehľad. „V bytovom dome je dôležitý stav rozvodov, inštalácií, odvetrania, stúpačiek, určite by som si všímal výťah,“ radí Zdenko Homola. 

Okolie 

Na celkový dojem z bývania vplýva aj bezprostredné okolie. Chodníky, lavičky, ihrisko, parkovisko či cesta. Samozrejme je veľkou výhodou, ak sú tieto komunikácie zrekonštruované, väčšinou mestom, obcou alebo mestskou časťou. V niektorých prípadoch však za stav zodpovedajú vlastníci bytov, čiže sa môže stať, že oprava pôjde aj vášho vrecka, po prípade budete mať službu pri odhŕňaní snehu alebo sa zúčastníte brigády v predzáhradke. To sú však v porovnaní so zatekajúcou strechou príjemnejšie starosti. 

Autor: Team BpV

 

Súhlas so spracovaním osobných údajov

Dotknutá osoba v súlade s príslušnými ustanoveniami zákona č. 18/2018 Z.z. o ochrane osobných údajov a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov (ďalej len ,,ZoOOÚ“) potvrdzuje správnosť a aktuálnosť svojich osobných údajov uvedených v kontaktom formulári. Dotknutá osoba týmto čestne vyhlasuje, že udeľuje prevádzkovateľovi svoj výslovný, slobodný, vážny a bezvýhradný súhlas so spracúvaním jej osobných údajov v rozsahu: meno, priezvisko, telefonický kontakt, e-mailová adresa na účel kontaktovania dotknutej osoby ako záujemcu o spoluprácu v informačnom systéme sprostredkovateľa ,,klienti“ počas doby 180 dní od udelenia tohto súhlasu. Dotknutá osoba má právo kedykoľvek odvolať tento súhlas so spracovaním osobných údajov rovnakým spôsobom, akým ho udelila. Odvolanie súhlasu nemá vplyv na zákonnosť spracúvania osobných údajov založeného na súhlase pred jeho odvolaním. Práva dotknutej osoby vymedzujú najmä §§ 19 – 30 ZoOOÚ. Práva a povinnosti sprostredkovateľa, ako prevádzkovateľa, vymedzujú najmä §§ 31 – 46 ZoOOÚ. Dotknutá osoba potvrdzuje, že sprostredkovateľ splnil svoju oznamovaciu povinnosť v rozsahu požadovanom ZoOOÚ. Dotknutá osoba berie na vedomie, že na zabezpečenie toho, že spracúvanie jej osobných údajov sa vykonáva v súlade so ZoOOÚ sprostredkovateľ prijal primerané technické, organizačné a personálne opatrenia zodpovedajúce spôsobu spracúvania osobných údajov, pričom zobral do úvahy najmä použiteľné technické prostriedky, dôvernosť a dôležitosť spracúvaných osobných údajov, ako aj rozsah možných rizík, ktoré sú spôsobilé narušiť bezpečnosť alebo funkčnosť jeho informačných systémov. Sprostredkovateľ bude s osobnými údajmi dotknutej osoby zaobchádzať a nakladať v súlade s platnými a účinnými právnymi predpismi.