Bezplatné ocenenie

Dilema mladých: Nájom alebo kúpa na hypotéku?
 
Podľa čoho sa majú mladí ľudia rozhodnúť, či sa im viac oplatí byt kúpiť alebo prenajať? Zhrnuli sme hlavné výhody a nevýhody oboch možností. 
 
Najväčšou výhodou nájmu je flexibilita. Ak ste sa prisťahovali do nového mesta a našli ste si novú prácu, radšej treba zvoliť prenájom. Ak sa rozhodnete presunúť alebo zmeniť pracovnú pozíciu, nebudete viazaní záväzkami. „Ak je tam neistota, či chcete v danej oblasti žiť a pracovať, tak je lepšie si prenajať nehnuteľnosť,“ radí Martina Mošková zo spoločnosti BpV. Prenájom je vhodnou voľbou aj pre ľudí, ktorí nemajú vlastné prostriedky, lebo banky poskytujú úvery vo výške 80% z kúpnej ceny a dofinancovanie spotrebnými úvermi býva pomerne drahé, čo čerstvo pracujúcemu človeku nemusí z výplaty vyjsť. Mladí ľudia preto často volia aj spoločné bývanie viacerých osôb v jednom prenajatom byte, kde si sumu za nájomné rozdelia. Časom však už každý túži po súkromí a obzerá sa radšej po svojom bývaní. Realitný maklér Richard Hošták z BpV sa stretáva aj s mladými pármi, ktoré si chcú vyskúšať spoločné bývanie, ale nechcú sa hneď viazať aj spoločným vlastníctvom nehnuteľnosti. V takýchto prípadoch tiež odporúča vyskúšať si spoločný život v prenájme a až v prípade vážnej známosti sa zaoberať kúpou.
 
Ak už je človek zameraný na konkrétne mesto, lokalitu a plánuje tu stráviť dlhšie obdobie, začína automaticky uvažovať aj o kúpe nehnuteľnosti. Tu prichádza na rad matematika, môže sa stať, že mladému človeku v krajskom meste sa kúpa oplatí a naopak v hlavnom meste je výhodnejšie si byt iba prenajať. Preto si treba porovnať obe možnosti, poprípade sa poradiť s finančným poradcom, ktorý má viac skúseností s výpočtami splátok hypoték a ďalších nákladov spojených s kúpou bytu. „Napríklad 3-izbový byt po rekonštrukcii v Trenčíne, pokiaľ mám vlastné zdroje vo výške 20% z ceny nehnuteľností, sa oplatí skôr kúpiť ako prenajať. Pretože výška nájmu je v tomto prípade takmer rovnaká. Dá sa povedať, že peniaze za nájom vyhadzujem do vzduchu,“ radí M. Mošková s tým, že pri hypotéke tiež platím úroky, ale splátka sa skladá z 2 zložiek – úroku, čo je cena za požičanie peňazí a splátka dlhu, čím sa postupne nehnuteľnosť stáva moja. Realitný maklér tvrdí, že ceny prenájmu a splátka úveru s výdavkami na energie sa už takmer vyrovnali, čiže je výhodnejšie splácať svoje ako platiť niekomu inému. „Po dvadsiatich rokov splácania úveru, je nehnuteľnosť moja, ale po dvadsiatich rokoch platenia nájmu, nemá človek v podstate nič,“ hovorí R. Hošták.
 
Inou kategóriou sú záujemcovia o kúpu nehnuteľnosti, ktorí z nejakého dôvodu nespĺňajú kritériá na poskytnutie hypotekárneho úveru - nemajú dostatok vlastných prostriedkov, nepostačujúci príjem, čerstvé zamestnanie alebo začínajúci podnikatelia. „Nie je dobré sa dostať až k zamietnutiu úveru v banke. Je lepšie sa tomu vyhnúť a komunikovať možnosti s finančným poradcom. Zamietnutie totiž vidia aj ostatné banky v registri a nevrhá to dobré svetlo na klienta. Je dobré sa nechať viesť a vybrať banku alebo určiť si sumu úveru, ktorú banka schváli,“ vysvetľuje Martina Mošková. Ak klientovi úver zamietnu, môže sa stať, že získa negatívny záznam v registri a vtedy je na niekoľko rokov zablokovaný a nemôže žiadať o úver. Takéto situácie je vždy lepšie riešiť s finančným poradcom, ktorý preverí lehoty, odklady splátok a iné faktory vplývajúce na poskytnutie hypotekárneho úveru v dostatočnej hodnote. 
 
Finančná poradkyňa aj realitný maklér sa však zhodujú v tom, že kúpa nehnuteľnosti je z dlhodobejšieho hľadiska ziskovou záležitosťou a oplatí sa viac ako prenájom. „Nehnuteľnosť postupne splácam a bude mojim vlastníctvom. Je to moja investícia a v budúcnosti, aj keď nebudem potrebovať väčší byt, tak ho môžem predať a kúpiť menší a žiť z rozdielu z predaja,“ uvádza príklad Martina Mošková. Dodáva, že ceny zväčša z dlhodobého hľadiska rastú. Nárast cien môže vykompenzovať zaplatené úroky a priniesť aj časť zisku.
 
Autor: Team BpV

 

Súhlas so spracovaním osobných údajov

Dotknutá osoba v súlade s príslušnými ustanoveniami zákona č. 18/2018 Z.z. o ochrane osobných údajov a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov (ďalej len ,,ZoOOÚ“) potvrdzuje správnosť a aktuálnosť svojich osobných údajov uvedených v kontaktom formulári. Dotknutá osoba týmto čestne vyhlasuje, že udeľuje prevádzkovateľovi svoj výslovný, slobodný, vážny a bezvýhradný súhlas so spracúvaním jej osobných údajov v rozsahu: meno, priezvisko, telefonický kontakt, e-mailová adresa na účel kontaktovania dotknutej osoby ako záujemcu o spoluprácu v informačnom systéme sprostredkovateľa ,,klienti“ počas doby 180 dní od udelenia tohto súhlasu. Dotknutá osoba má právo kedykoľvek odvolať tento súhlas so spracovaním osobných údajov rovnakým spôsobom, akým ho udelila. Odvolanie súhlasu nemá vplyv na zákonnosť spracúvania osobných údajov založeného na súhlase pred jeho odvolaním. Práva dotknutej osoby vymedzujú najmä §§ 19 – 30 ZoOOÚ. Práva a povinnosti sprostredkovateľa, ako prevádzkovateľa, vymedzujú najmä §§ 31 – 46 ZoOOÚ. Dotknutá osoba potvrdzuje, že sprostredkovateľ splnil svoju oznamovaciu povinnosť v rozsahu požadovanom ZoOOÚ. Dotknutá osoba berie na vedomie, že na zabezpečenie toho, že spracúvanie jej osobných údajov sa vykonáva v súlade so ZoOOÚ sprostredkovateľ prijal primerané technické, organizačné a personálne opatrenia zodpovedajúce spôsobu spracúvania osobných údajov, pričom zobral do úvahy najmä použiteľné technické prostriedky, dôvernosť a dôležitosť spracúvaných osobných údajov, ako aj rozsah možných rizík, ktoré sú spôsobilé narušiť bezpečnosť alebo funkčnosť jeho informačných systémov. Sprostredkovateľ bude s osobnými údajmi dotknutej osoby zaobchádzať a nakladať v súlade s platnými a účinnými právnymi predpismi.