Bezplatné ocenenie

Dôvody na kúpu nehnuteľností sa líšia. Niekto rieši primárnu potrebu bývania, iný chce ochrániť svoje úspory alebo si zabezpečiť pasívny príjem z prenájmu. V ktorých prípadoch sa investícia oplatí a na čo si treba dať pozor?

Stúpajúca inflácia má za následok, že klasické úspory v banke strácajú na hodnote, a preto je výhodnejšie ich investovať. Nie každý má odvahu experimentovať s kryptomenami alebo podielovými fondami a radšej zvolí konzervatívnejšiu formu a práve tou je kúpa nehnuteľnosti. „Či chceme alebo nechceme pre ľudí na Slovensku je stále dôležité investovať do niečoho, čo je hmotné, čo je možné si predstaviť, chytiť, vlastniť. Investícia do nehnuteľností je určite dobrou investíciou pokiaľ rozmýšľate ako zhodnotiť peniaze dlhodobo. Aj keď môžu nastať na trhu krátkodobo výkyvy v cene, dlhodobo sa dobre zhodnocuje,” vysvetľuje finančná poradkyňa Martina Mošková z BpV. Uviedla aj príklad: „Ak máte peniaze v banke, ktorých hodnota sa zníži ročne o 15% a hodnota nehnuteľnosti o 1%, výhodnosť je zrejmá. Ak k tomu ešte prirátate výnosy z prenájmu, tak ste v zisku.” 

Nehnuteľnosti sa celosvetovo považujú za najbezpečnejšiu investíciu. Najmenej strácajú na hodnote aj počas finančných kríz a dajú sa využiť viacerými spôsobmi, či už na bývanie pre príbuzných alebo klasický prenájom či Airbnb. Ak nemáte na kúpu nehnuteľnosti dostatok finančných prostriedkov v hotovosti, viete kúpu dofinancovať úvermi. Splátky budete následne splácať výnosmi z prenájmu. „Investovať s cieľom zarobiť – prenajať nehnuteľnosť – sa stále oplatí, v určitých regiónoch viac vzhľadom na cenu nehnuteľnosti a výške prenájmu je to výhodnejšie. Odporúčam si urobiť finančnú analýzu takejto investície so všetkými nákladmi a budúcimi príjmami,” radí M. Mošková. V prípade, že nemáte k dispozícii žiadne finančné prostriedky a kúpu nehnuteľnosti s možnosťou ďalšieho prenájmu chcete financovať iba z úverov, je to riskantnejšie. „Treba k tomu pristupovať s kalkulačkou v ruke a pozrieť si ceny nehnuteľností v danej lokalite a zároveň aj cenu nájmu. Sú oblasti, kde sú ceny nehnuteľnosti vyššie, ale cena za mesačný prenájom je porovnateľná ako inom regióne. Napríklad Bratislava a Trenčín. Pokiaľ si chcem zobrať hypotéku a investovať financie, ako to robilo mnoho ľudí v minulosti, tak pri cieli kúpiť nehnuteľnosť s cieľom prenájmu by som o tom v dnešnej dobe neuvažovala,” povedala finančná poradkyňa. Riziká sú aj v prípade, že chceme nehnuteľnosť predať v krátkodobom horizonte. Pokiaľ si investor neujasní časový horizont investície, vyberie nie vhodnú lokalitu alebo nie vhodnú nehnuteľnosť, tak môže potenciálne na nehnuteľnosti stratiť – napr. kúpi byt, ktorý musí predať o rok, počas ktorého klesne hodnota nehnuteľností kvôli kríze o 15%.

Ďalšou možnosťou je kúpa bytu v pôvodnom stave, jeho rekonštrukcia a následný predaj za vyššiu sumu. Tu však treba rátať s výdavkami na prerobenie, ktoré sa pri dvojizbovom byte môžu pohybovať na úrovni 40-tisíc eur do štádia holobyt, k tomu treba podľa potreby prirátať výdavky na nábytok a ďalšie zariadenie. Doba rekonštrukcie pod palcom spoločnosti BpV sa pohybuje v rozmedzí 5 až 7 týždňov. Ide však o presne naplánovaný proces. Bežne sa to môže predĺžiť aj na 4 mesiace. Ak nevlastníte nehnuteľnosť najmenej 5 rokov, musíte počítať aj so zdanením príjmu z predaja takejto nehnuteľnosti alebo si byt po dobu 5 rokov ponechať a využiť ho inak. Vlastníctvo nehnuteľnosti sa spája aj s povinnosťami. O nehnuteľnosť je potrebné sa starať. Či už riešiť požiadavky nájomníkov, úpravy a opravy, platenie poplatkov, vzťahy so susedmi alebo účasť na domových schôdzach.

Experti na investície radia, že najlepšou cestou pri investovaní je rozloženie rizika. Istú časť prostriedkov môžete použiť na kúpu nehnuteľnosti, pravidelne investovať menšie čiastky do akcií, po prípade do zlata či iných komodít. „V produktívnom veku máme viac možností a je dobré myslieť aj na budúcnosť. Nehnuteľnosť nemusí byť jedinou formou budúceho príjmu. Je dobré investovať aj inde, napríklad do akcií. Stačí aj po malých čiastkach a po rokoch môžeme byť celkom prekvapení,” povedala M. Mošková.

Autor: Team BpV

Súhlas so spracovaním osobných údajov

Dotknutá osoba v súlade s príslušnými ustanoveniami zákona č. 18/2018 Z.z. o ochrane osobných údajov a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov (ďalej len ,,ZoOOÚ“) potvrdzuje správnosť a aktuálnosť svojich osobných údajov uvedených v kontaktom formulári. Dotknutá osoba týmto čestne vyhlasuje, že udeľuje prevádzkovateľovi svoj výslovný, slobodný, vážny a bezvýhradný súhlas so spracúvaním jej osobných údajov v rozsahu: meno, priezvisko, telefonický kontakt, e-mailová adresa na účel kontaktovania dotknutej osoby ako záujemcu o spoluprácu v informačnom systéme sprostredkovateľa ,,klienti“ počas doby 180 dní od udelenia tohto súhlasu. Dotknutá osoba má právo kedykoľvek odvolať tento súhlas so spracovaním osobných údajov rovnakým spôsobom, akým ho udelila. Odvolanie súhlasu nemá vplyv na zákonnosť spracúvania osobných údajov založeného na súhlase pred jeho odvolaním. Práva dotknutej osoby vymedzujú najmä §§ 19 – 30 ZoOOÚ. Práva a povinnosti sprostredkovateľa, ako prevádzkovateľa, vymedzujú najmä §§ 31 – 46 ZoOOÚ. Dotknutá osoba potvrdzuje, že sprostredkovateľ splnil svoju oznamovaciu povinnosť v rozsahu požadovanom ZoOOÚ. Dotknutá osoba berie na vedomie, že na zabezpečenie toho, že spracúvanie jej osobných údajov sa vykonáva v súlade so ZoOOÚ sprostredkovateľ prijal primerané technické, organizačné a personálne opatrenia zodpovedajúce spôsobu spracúvania osobných údajov, pričom zobral do úvahy najmä použiteľné technické prostriedky, dôvernosť a dôležitosť spracúvaných osobných údajov, ako aj rozsah možných rizík, ktoré sú spôsobilé narušiť bezpečnosť alebo funkčnosť jeho informačných systémov. Sprostredkovateľ bude s osobnými údajmi dotknutej osoby zaobchádzať a nakladať v súlade s platnými a účinnými právnymi predpismi.