Bezplatné ocenenie

Máte byt v pôvodnom stave? Čo obnáša rekonštrukcia?

Rekonštrukcia bytu v pôvodnom stave je náročný proces, ktorý pozostáva z viacerých na seba nadväzujúcich krokov. V dnešnej dobe vás to vyjde približne 35-tisíc eur, najväčšiu časť zahŕňa robota. Zohranej firme trvá prerobenie bytu 6 až 8 týždňov, ak si chce človek urobiť „pár vecí“ sám, pokojne sa to môže natiahnuť aj na rok.

Oznam o rekonštrukcii

Pred začiatkom rekonštrukcie treba dať na  bytovku alebo na bránu do bytového vchodu oznámenie o rekonštrukčných prácach, uveďte poschodie aj číslo bytu. Susedia sú tak oficiálne informovaní, že v bytovke sa bude niečo takéto diať, aby ich neprekvapil hluk, prach a cudzí ľudia v spoločných priestoroch. Ak bude rekonštrukcia zasahovať aj do nosných priečok, treba upovedomiť bytové družstvo a stavebný úrad, po prípade si nechať vypracovať statický posudok. Pri bežnej rekonštrukcii stačí informovať susedov.

Vyčistenie priestoru

Na začiatok si treba rozmyslieť, čo presne sa ide robiť. Väčšinou sa byty v pôvodnom stave prerábajú celé. Čiže najprv sa musí priestor kompletne vyprať, čo si vyžaduje pracovnú silu, objednanie kontajneru (približne týždeň dopredu na miestnom úrade nahláste aj zabratie verejného miesta kontajnerom pred bytovým domom) a zbavenie sa sutiny, po prípade predaj/darovanie starého nábytku. Bežné vypratanie bytu stojí okolo 700 eur, v prípade, že je naozaj poriadne zaprataný, treba rátať aj vyše tisícky, lebo jeden kontajner stačiť nebude. Treba sa pripraviť na odstránenie jadra, obitie obkladov, oškrabanie stien až na panel. Firme takéto práce trvajú 3-6 dní, svojpomocne sa to môže predĺžiť aj na dvojnásobok.  Každopádne pri celkovej rekonštrukcii sa neodporúča v byte bývať, lebo chýba kúpeľňa, kuchyňa a všade je prach a hluk.

Murárske práce

Po vyčistení priestoru sa ako prvé menia okná a začína sa murovať jadro. Postupuje sa podľa plánov a vizualizácie kúpeľne, aby majstri vedeli, kde bude voda, odpad, prípojka na práčku a podobne. „V klasických panelákoch sa môžu jadrá posunúť o pol metra alebo o niečo zväčšiť kúpeľne, ale robiť dispozičné zmeny, že kúpeľňa na úplne inom mieste, nejdú. Raz som zažil, ale išlo o výnimku, lebo byt sa nachádzal na prízemí a niektoré siete sa ťahali cez pivničné rozvody.  V tehlových bytoch sa dajú meniť dispozície, ale v panelákoch toho moc nespravíte,“ vysvetľuje Richard Hošták z BpV Group, ktorý sa venuje rekonštrukciám bytov niekoľko rokov.

Elektrické rozvody

Elektrické rozvody v celom byte trvajú profesionálnej firme približne päť dní, ale za tento čas už môžu iní majstri pracovať na iných veciach súčasne. Opäť treba mať už v tejto fáze presne rozmyslené, kde majú byť umiestnené zásuvky, lampy, indukčná doska alebo televízna prípojka. „Izby sa robia väčšinou štandardne, pozor si treba dať  v kuchyni a v obývačke. Po elektrikároch nabiehajú murári, ktorí vyrovnávajú steny, znižujú sadrokartónmi stropy a následne sa maľuje alebo tapetuje. V panelákoch bývajú veľmi krivé steny. Z 30-40 bytov, ktoré ročne rekonštruujeme zažijeme asi dva, kde sú steny relatívne rovné. Ostatné sú veľmi krivé a o tehlových ani nehovoriac,“ opisuje skúsenosti Richard Hošták s tým, že na vyrovnanie sa minie veľa materiálu. Krivé bývajú aj stropy, preto sa väčšinou znižujú sadrokartónom, čo uľahčí prácu a na záver to pôsobí estetickejšie.

Kúpeľňa a kuchyňa

Po omietkach prichádza na rad obkladanie kúpeľne a následne položenie podláh a osadenie interiérových  a vchodových dverí. Kuchynská linka sa montuje úplne nakoniec . „Toto vieme zosúladiť, že na jeden deň zavoláme vodára, ktorý dokončí zapojenie kúpeľne a zároveň po stolároch s linkou napojí sifón a odpad v kuchyni.  Máme aj certifikovaného elektrikára na zapojenie indukčných dosiek  a revízií, aby mal človek na spotrebič záruku,“ dodáva R. Hošták. Tu sa práce firiem väčšinou končia a nábytok, skrine, postele, kreslá si už klienti kupujú a montujú sami. Dekorovať a dizajnovať byt si už chce každý podľa svojho vkusu.

Tip na záver

Ak sa vám zdá rekonštrukcia bytu v pôvodnom stave komplikovaná, kontaktujte spoločnosť BpV Group (0944554445), ktorá má s rekonštrukciami bohaté skúsenosti a nechajte si vypracovať cenovú ponuku. Vďaka výbornej spolupráci s dodávateľmi materiálov a zosúladením jednotlivých majstrov, viete mať byt hotový aj za 6 týždňov a za menej peňazí ako keby ste si to zastrešovali sami.

Zdroj: BpV Group

Súhlas so spracovaním osobných údajov

Dotknutá osoba v súlade s príslušnými ustanoveniami zákona č. 18/2018 Z.z. o ochrane osobných údajov a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov (ďalej len ,,ZoOOÚ“) potvrdzuje správnosť a aktuálnosť svojich osobných údajov uvedených v kontaktom formulári. Dotknutá osoba týmto čestne vyhlasuje, že udeľuje prevádzkovateľovi svoj výslovný, slobodný, vážny a bezvýhradný súhlas so spracúvaním jej osobných údajov v rozsahu: meno, priezvisko, telefonický kontakt, e-mailová adresa na účel kontaktovania dotknutej osoby ako záujemcu o spoluprácu v informačnom systéme sprostredkovateľa ,,klienti“ počas doby 180 dní od udelenia tohto súhlasu. Dotknutá osoba má právo kedykoľvek odvolať tento súhlas so spracovaním osobných údajov rovnakým spôsobom, akým ho udelila. Odvolanie súhlasu nemá vplyv na zákonnosť spracúvania osobných údajov založeného na súhlase pred jeho odvolaním. Práva dotknutej osoby vymedzujú najmä §§ 19 – 30 ZoOOÚ. Práva a povinnosti sprostredkovateľa, ako prevádzkovateľa, vymedzujú najmä §§ 31 – 46 ZoOOÚ. Dotknutá osoba potvrdzuje, že sprostredkovateľ splnil svoju oznamovaciu povinnosť v rozsahu požadovanom ZoOOÚ. Dotknutá osoba berie na vedomie, že na zabezpečenie toho, že spracúvanie jej osobných údajov sa vykonáva v súlade so ZoOOÚ sprostredkovateľ prijal primerané technické, organizačné a personálne opatrenia zodpovedajúce spôsobu spracúvania osobných údajov, pričom zobral do úvahy najmä použiteľné technické prostriedky, dôvernosť a dôležitosť spracúvaných osobných údajov, ako aj rozsah možných rizík, ktoré sú spôsobilé narušiť bezpečnosť alebo funkčnosť jeho informačných systémov. Sprostredkovateľ bude s osobnými údajmi dotknutej osoby zaobchádzať a nakladať v súlade s platnými a účinnými právnymi predpismi.