Bezplatné ocenenie

Nehnuteľnosti v Dubnici nad Váhom kupujú nielen domáci

Dubnica nad Váhom mala pri poslednom sčítaní takmer 25-tisíc obyvateľov a tento počet stúpa. Dôvody, prečo je to tak, nám priblížil realitný maklér Richard Hošták z realitnej kancelárie Bývanie pre Vás (BpV), ktorý tento región veľmi dobre pozná.

V Dubnici nad Váhom sa nachádza viacero sídlisk – Pod kaštieľom, Centrum I, Centrum II a Pod hájom. „Najlepšou adresou v Dubnici je lokalita Centrum I, ktorá susedí priamo s námestím. Sú tam nižšie štvorposchodové bytovky a aj sedemposchodové paneláky. Najväčšou výhodou sú rozlohovo väčšie byty. Jednoizbové byty majú 46 m², dvojizbové od 60 do 70m², trojizbové od 70 do 82m². Keďže ide o najobľúbenejšiu časť, aj ceny nehnuteľností sú tu najvyššie,“ opísal realitné pomery Richard Hošták, ktorý sa vo svete nehnuteľností v tomto regióne pohybuje už vyše trinásť rokov. Čo sa týka cien, tak na ich výšku vplýva lokalita a stav bytu, čiže či je v pôvodnom stave alebo po rekonštrukcii. „Priemerné ceny bytov aktuálne mierne klesli. Pohybujú sa medzi 1800 eur až 2000 eur za meter štvorcový. V centre sa predáva meter štvorcový bytu aj za 2000 eur, ale na iných sídliskách je to o niečo menej, okolo 1800 eur/m²,“ hodnotí  finančné rozpätie R. Hošták. Ponuka bytov v Dubnici nad Váhom je celkom slušná, horšie je to s ponukou nových bytov, rodinných domov a pozemkov. „V lokalite Pod hájom sa vybudovali novostavby a rodinné domy. Ceny sa pohybovali na úrovni okolo 2500 eur/m². Byty sa však vypredali v priebehu výstavby a tak aktuálne v Dubnici z nových bytov nie je príliš z čoho vyberať,“ vysvetlil Hošták.

Všetky dubnické sídliská majú veľmi kvalitnú občiansku vybavenosť – potraviny, škôlky, školy, lekárne. Horšia situácia je s parkovaním. „Lokalita, kde sa dá pomerne dobre parkovať, je okolie tehlových bytoviek pri mestskom úrade. Zrušili sa tam záhradky a urobilo sa veľké parkovisko. Na ostatných sídliskách je po piatej hodine komplikované zaparkovať. Preto si myslím, že čoskoro aj v našom meste bude zavedená parkovacia politika,“ dodal realitný maklér.

V Dubnici kupujú nehnuteľnosti najmä miestni obyvatelia, ktorí sa tu narodili, žijú tu a chcú tu ostať, len sa potrebujú presťahovať. Vo väčšine prípadov ide o mladé rodiny, ktoré sa sťahujú z menších bytov do väčších. Realitné kancelárie však evidujú aj dopyt od prisťahovalcov z iných regiónov. Čo ich sem láka? „Je tu veľa práce, lebo tu pôsobí veľa firiem, ktoré potrebujú zamestnancov. Na začiatku Dubnice pri výjazde z diaľnice na nachádza zóna, kde sídli veľmi veľa rôznych firiem. Tiež sme pocítili prílev ukrajinských odídencov. Susedia sa ma zvyknú pýtať, kto ide do ich bytovky bývať. Väčšinou sú to mladé rodiny. Dubnica bola pred niekoľkými rokmi pomerne prestarnutá, čiže všetci vítajú príchod mladých ľudí. Nevnímajú to negatívne,“ hovorí zo skúseností realitný maklér. Na situáciu reaguje aj mesto a snaží sa kultivovať verejné priestory, či už renováciou ihrísk, vybudovania skateparku a podobne. „Nový primátor nechal zrekonštruovať niekoľko schátraných budov a dokonca sa vybudovali nájomné byty, ktoré slúžia nízkopríjmovým skupinám, ktoré si kúpu bytu aktuálne nemôžu dovoliť. Aj teraz sa uvoľnila jedna bytovka po neprispôsobilých občanoch a bude sa prerábať na byty. Ako realitný maklér to vítam, lebo nemá každý na to, aby  si kúpil nehnuteľnosť a mesto to robí dobre,“ dodal Richard Hošták.

Autor: Team BpV

Súhlas so spracovaním osobných údajov

Dotknutá osoba v súlade s príslušnými ustanoveniami zákona č. 18/2018 Z.z. o ochrane osobných údajov a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov (ďalej len ,,ZoOOÚ“) potvrdzuje správnosť a aktuálnosť svojich osobných údajov uvedených v kontaktom formulári. Dotknutá osoba týmto čestne vyhlasuje, že udeľuje prevádzkovateľovi svoj výslovný, slobodný, vážny a bezvýhradný súhlas so spracúvaním jej osobných údajov v rozsahu: meno, priezvisko, telefonický kontakt, e-mailová adresa na účel kontaktovania dotknutej osoby ako záujemcu o spoluprácu v informačnom systéme sprostredkovateľa ,,klienti“ počas doby 180 dní od udelenia tohto súhlasu. Dotknutá osoba má právo kedykoľvek odvolať tento súhlas so spracovaním osobných údajov rovnakým spôsobom, akým ho udelila. Odvolanie súhlasu nemá vplyv na zákonnosť spracúvania osobných údajov založeného na súhlase pred jeho odvolaním. Práva dotknutej osoby vymedzujú najmä §§ 19 – 30 ZoOOÚ. Práva a povinnosti sprostredkovateľa, ako prevádzkovateľa, vymedzujú najmä §§ 31 – 46 ZoOOÚ. Dotknutá osoba potvrdzuje, že sprostredkovateľ splnil svoju oznamovaciu povinnosť v rozsahu požadovanom ZoOOÚ. Dotknutá osoba berie na vedomie, že na zabezpečenie toho, že spracúvanie jej osobných údajov sa vykonáva v súlade so ZoOOÚ sprostredkovateľ prijal primerané technické, organizačné a personálne opatrenia zodpovedajúce spôsobu spracúvania osobných údajov, pričom zobral do úvahy najmä použiteľné technické prostriedky, dôvernosť a dôležitosť spracúvaných osobných údajov, ako aj rozsah možných rizík, ktoré sú spôsobilé narušiť bezpečnosť alebo funkčnosť jeho informačných systémov. Sprostredkovateľ bude s osobnými údajmi dotknutej osoby zaobchádzať a nakladať v súlade s platnými a účinnými právnymi predpismi.